6728, Szeged, Back Bernát utca 6cleaning@nextendgroup.hu

Ébredtél már korommal az orrodban?

Ébredtél már korommal az orrodban?

Furcsán hangzik, de megtörtént, ráadásul egy illatgyertyától.

 

Addig nem foglalkoztatott minket, mint téma az illatosítók káros hatásai, ameddig nem hallottuk ezt a történetet. Igaz takarítás során már megszoktunk, hogy gyakran kérnek tőlünk - főképp a magánházak takarításánál - természetes, vegyszermentes anyagokat. Mi is nagyon ügyelünk arra, hogy óvjuk mind a munkatársaink, mind a partnereink egészségét, ezért nagy figyelmet fordítunk a takarítás során használt alapanyagok kiválasztásánál arra, hogy ne tartalmazzon káros összetevőket. De a kormos orr mellett valahogy nem mehettünk el információ gyűjtés nélkül.

 

Koromsötét volt és égtek a gyertyák

 

Stílusosan így kezdhette volna ismerősöm a történetét, de ennél picit komolyabban vették, mert megijedtek. Egy kellemes esti beszélgetésünkkor meglepetten mesélte el ismerősöm, hogy kedvesével romantikus estére készültek. Annak rendje, módja szerint gyertyákkal teremtettek meghittséget. Az este tökéletesen sikerült, mindketten nagyszerűen érezték magunkat, mert barátomat idézve: „ Még így is megérte” mondattal kezdett bele a sztoriba, majd így folytatta:

„Nem tudtam elképzelni, hogy mi az a sikítás a fürdőszobából. Sok mindent megéltem már, de reggeli sikításra még nem ébredtem” - mesélt tovább apró mosollyal az arcán. Kipattantam az ágyból és kérdeztem, mi történt? Ekkor láttam, hogy a kedvesem orra tiszta korom, de ahogy a tükörbe belenéztem, pontosan ugyanazt a kormot láttam az én orromban is. Ijesztő volt.”

 

Így emlékezett vissza a barátom a történtekre, aztán megkérdeztük, mi okozhatta ezt? Ekkor mesélte, hogy semmi más nem volt a szobában csak egy illatgyertya, amelyet egész éjszaka hagytak égni. Ekkor kezdtünk el utána járni annak, mi is lehet ennek a hátterében.

 

Tudni akartuk, ha vannak, akkor milyen illatosítóknak és miféle káros hatásai

 

Sejtésünk nyilván volt csak pontos adatokat nem ismertünk, ezért kutakodtunk egy picit az Interneten és rátaláltunk egy cikkre https://www.levego.hu/tevekenysegeink/belteri-levego/veszelyforrasok/az-eletmodunkban/, amiben ezt a megdöbbentő mondatot olvastuk:

 

„Az Európai Fogyasztóvédők közleménye szerint a légfrissítővel illatosított szoba levegője károsabb, mint egy forgalmas úté.”

 

További információkat olvasva megtudtuk, hogy nemcsak a spray formában kapható illatosítók károsak, hanem az illatgyertyák (mint ahogyan azt a sztori is bizonyítja), elektromos párologtatók, illatosító gélek és füstölők is.

 

Elgondolkodtató ez a fenti mondat, és bár az illatosítók esetében sokan ismerhették a káros összetevőket, ám a füstülők esetében kevésbé köztudott, hogy káros anyagokat bocsát ki.

 

Milyen veszélyeket rejtenek az illatosítók? 

Kíváncsi vagy? Olvass tovább! 

 

10 elképesztő tény az illatosítók káros hatásairól

 

1. Csecsemőknél fejlődési rendellenességeket okozhatnak.

2. Felborítják a hormonális egyensúlyt és hormonproblémákat generálnak.

3. A formaldehidet rendkívül veszélyes az emberi egészségre.

4. A terpének, amelyeket gyakran citrusolajokból nyernek ki, és alapvetően nem veszélyesek, de az ózonnal reagálva formaldehidet képeznek, amelyek már károsak.

5. A molibdének egyik hatóanyaga az 1,4-diklór-benzo káros hatással van a légzőszervekre.

6 . A légfrissítőkben lévő illékony szerves vegyületek szem-, orr- és torokirritációt okozhatnak.

7. Az émelygésért, a fejfájásért, a máj- és veseproblémákért is felelőssé tehetők.

8. Egyes esetekben még az idegrendszeri károsodásokat is előidézhetnek.

9. A ftalátok olyan szerves vegyületek, amely szintén okozhatnak problémákat, például hormonzavarokat és születési rendellenességeket.

10 Az asztmában vagy COPD-ben szenvedő betegek semmiképpen se használjanak semmilyen légfrissítő terméket, hiszen ezek tovább súlyosbíthatják a tüneteiket.

 

Az információkat https://gyogyszernelkul.com/a-legfrissitok-veszelyeztetik-az-egeszseget/ cikkében olvastuk.

 

Nem célunk ijesztgetni, csak fontosnak tartjuk megosztani veled ezeket az információkat, hiszen az egészségünk védelme az elsődleges. Ezt sajnos a Covid időszaka alatt is jócskán megtanultuk.

 

Az életben a legfontosabb a belélegzett levegő.

Anélkül ugyanis nem létezünk, ezért sem mindegy mi az amit belélegzel, nagyon nem!

 

De nem akarunk vészjóslóak lenni, szeretjük a „happy endet”, ezért ajánlunk neked olyan növényeket, amelyekkel tisztíthatod a levegőt.
 

3 levegő tisztító növény az Oázis Kertészet ajánlásával:

https://oazis.hu/tudnivalok-tippek/legtisztito-szobanovenyek/

 

Futóka

„A futóka sokak kedvence, hiszen fényigénye minimális és annak ellenére is több méteres szárakat ereszt, hogy alig heti 1-2 pohár vízre van szüksége.”

 

Szobapáfrányok 

„A forgalmas főútvonalak, földszinti szmogos lakásokban nyújthatnak felüdülést a különböző szobapáfrányok. Ezek megkötik a xilolokat és formaldehideket, így óvják egészségünk.”

 

Zöldike

'A zöldike hasonlóan hatékony a mérgező anyagokkal szemben és legszívesebben minden könyvespolc tetejére tennénk egyet.”

 

Ügyelünk az egészségedre, ezért otthonod takarítását is nyugodt szívvel ránk bízhatod, kizárólag anyagokat használunk.

Lépj velünk kapcsolatba!

Ajánlatkérés
chat bezár